Bio

Soms is een droom te groot om werkelijkheid te worden, en als het toch gebeurt, lijkt de werkelijkheid ineens een droom. Singer, composer, improvisor Sanne Rambags (Goirle, 9 oktober 1994) raakt mensen op de manier die zijzelf heel persoonlijk voor ogen had: uiting van haar diepste gevoelens met haar stem op een onbeperkte, vrije wijze, in samenspel met musici, haar vrienden. Rambags moet soms in haar arm knijpen om te beseffen dat zij het waarmaakt, met overweldigende concerten wereldwijd, samen met musici die eerst haar helden waren en nu haar collega’s. Zeker haar woordloze vocalen worden overal begrepen en gevoeld.

Rambags geloofde niet alleen in haar droom, ze deed alles om die te realiseren: ze nam initiatieven en risico’s, en liet zich vormen door ervaren en inspirerende musici. Door zich te laten zien, werd ze gezien, zoals door Martin Fondse, dirigent en artistiek leider van het Nationaal Jeugd Jazzorkest, van 2015 tot en met 2017. Ondertussen haalde ze het bachelordiploma jazzzang op het conservatorium in Tilburg (2017). Daar had ze de muziek van zangeres en zangdocent Susanne Abbuehl ontdekt, bij wie ze vervolgens in Luzern studeerde.

In het orkest en ook in het door haar gevormde trio met drummer Joost Lijbaart en gitarist Bram Stadhouders, bracht Rambags het geleerde meteen in praktijk, in Europa, Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Met dit trio bracht ze in 2017 het album Under the Surface uit, vastlegging van vrije improvisaties, al dan niet met haar eigen poëzie als uitgangspunt. Ze werkt in meer groepen, zoals het trio Mudita, als zangeres met eigen Engelstalige teksten en als componist, vergezeld van pianist Sjoerd van Eijck en trompettist Koen Smits. Listen to the Sound of the Forest is hier een weergave van. Als singer-songwriter treedt ze solo op met zang en gitaar.

Verwanten van Rambags zijn vocalisten Abbuehl, Simin Tander en Mari Boine, die in hun improvisaties meer klanken uitdrukken dan de scats in jazz, alle drie op hun eigen wijze. Als singer-songwriter heeft ze veel gekeken naar Joni Mitchell. Al deze vrouwen zijn voor haar inspiratoren; nu is Rambags op haar beurt voor velen inspirerend. Ze hoeft daarbij niemand te overtuigen, ze laat het gebeuren: vanuit en door haarzelf, in samenspel, en vooral in de harten van haar publiek.

Tekst door Jan Jasper Tamboer

 

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief